« zpět

FK Baník Most vstoupil do mezinárodní spolupráce s Chemnitzerem FC

12.10.2021

Začátkem října zahájil náš klub oficiální spolupráci s německým Chemnitzerem FC, která je navíc podpořena v programu přeshraničních projektů Centra pro regionální rozvoj České republiky a Spolkového státu Sasko. Přeshraniční projekt jehož přípravy překonaly i ztíženou situaci koronavirových restrikcí se naplno rozběhne již tento podzim.  Zejména na úseku mládeže dojde k mnoha společným aktivitám, půjde především o možnost propojení hráčů ve společných trénincích ať už v Mostě nebo Chemnitzu. Chybět nebude ani očekávaná série přátelských utkání ve všech věkových kategoriích. Účast na vzájemných turnajích mládeže je další automatickou součástí dlouhodobého projektu. Ovšem nepůjde pouze o vzájemné zápasy mládeže, v plánu je rovněž zařazeno i vzdělávání trenérů a společné workshopy při vedení tréninkových jednotek v Německu. Trenérská činnost bude finančně podporována a rozšíření obzorů pro realizační týmy našeho klubu jsou největší investicí celého projektu. 

Mládežnická akademie Chemnitzeru FC patří ke špičkovým centrům Německa. Oba dorosty U19 a U17 se účastní nejvyšší německé soutěže dorostenecké Bundesligy. Pro naše družstva dorostu tedy půjde o náročný test, ale v propojení mosteckých talentových týmů máme šanci získat neocenitelné zkušenosti a snad i zážitky. Podstata spolupráce začala již behěm letních měsíců, tedy ještě před oficiálním potvrzením podpory projektu ze strany úřadů. V paměti jistě máme červnové utkání A-mužstev na našem stadionu FSJM. žáci U12 skončili na červencovém turnaji v Chemnitzu na krásném čtvrtém místě. Oba kluby nyní společně připravují halové turnaje v Mostě i Chemnitzu a v zimní přípravě se naše setkají v několiká přípravných utkáních.

Německý Chemnitzer FC býval slavným klubem východoněmecké éry,  během posledních desetileti let byl pravidleným účastníkem 3. bundesligy, ze které však díky finančním problémům spadl v roce 2018.  Následně klub prošel insolvenčním řízením a jako nový subjekt se ve dvou koronavirových sezónách pohyboval ve středu tabulky německé Regionalligy, tedy čtvrté nejvyšší úrovně. Mezi nejslavnější období klubu patří zisk východoněmeckého titulu v 60. letech minulého století a poté několik postupů od Poháru UEFA v 90. letech, triumfem byl především postup do 3. kola Poháru UEFA přes Boavistu Porto, následně však Chemnitzer FC vypadl s Juventusem Turín, a to zejména díky prohře v Itálii, neboť v odvetě v Německu vyhrál doma slavně 1:0.

FK Baník Most vstoupil do mezinárodní spolupráce s Chemnitzerem FC._banner-loga-2.png._zapas_ostrov.jpg