« zpět

Ladislav Rameš hovoří o přínosech mezinárodní konfrontace

10.06.2022

Ladislav Rameš se v rozhovoru pro náš web rozpovídal o přínosu mezinárodních zápasů v mládeži.

Trenér mostecké U12 Ladislav Rameš před cestou na německou Herthu BSC upustil několik myšlenek pro náš klubový web, které se nám podařilo zachytit v krátkém rozhovoru.

O víkendu jedete na Herthu Berlín, těšíte se na souboj s německou top akademií?
Samozřejmě, konfrontace se sice trochu bojíme, ale pro kluky to bude určitě zážitek a alespoň uvidí, že se mohou ještě mnohem více zlepšovat.

Klub v posledním obodbí zvyšuje počet mezinárodních zápasů, těší se na ně kluci?
Určitě, každý zápas se zahraničním soupeřem automaticky zvyšuje soustředěnost hráčů. Kluci prostě jedou víc, snadněji se motivují, zápas je pokaždé na vyšší úrovni. Dokonce i slabší německé týmy se nevzdávají a bojují až do konce. Pro českou mentalitu je to zajímavý úkaz a skutečně chování hráčů různých zemí v zápasech je rozdílná. Jedno ale jisté, nikdo nechce za žádnou cenu prohrát, ta reprezentace vlastní země je tam prostě znát. Díky tomu jsou všechny zápasy s cizinou mnohem náročnější.

Náročnost zápasu na Herthě BSC bude možná nad naše síly.
Ano, bude to asi nesmírně náročné utkání. Ale nám nejde ani tolik o výsledek, ale právě spíše o tu týmovost a odhodlání se tomu zápasu postavit. Obávám se však strachu na naší straně, ten bude naším největším nepřítelem. Že se skoro budeme schopní porazit sami i bez Herthy na hřišti. Ale právě proto jsme rádi, že hrajeme, protože jakmile si kluci na zahraničí a silné soupeře zvyknou, budou více hrát za sebe a zjistí, že ten fotbal je všude hodně podobný a záleží pouze na odhodlání a nasazení. Ten prvek strachu v neděli ale očekávám hodně.

Bude tedy nějaká speciální taktika před nedělnímu zápasy?
Taktiku máme pořád stejnou. Chci aby kluci hráli a nezbavovali se alibisticky míče. To bude asi v neděli problém, ale budu se snažit hráče nabádat, aby tu odvahu sebrali právě v zápase, kde absolutně nemají co ztratit.

Spolupráce s Chemnitzerem FC vám už nějaké zkušenosti nabídla?
Můj tým U12 bohužel behem letošního jara ještě tolik interakce neměl, věřím že společné tréninky naplno využijeme v nové sezóně. Spolupráce s Chemnitzerem se tuto sezónu teprve rozjížděla a rozložení na všechny kategorie ještě nebylo úplně rovnoměrné. Ale hráli jsme v Německu už několik turnajů v rámci projektu a v zimní minilize jsme se v Mostě setkali i s Dynamem Dresden, tak věřím, že se o toto můžeme opřít.

V neděli do Berlína cestujete společně s FK Ústí nad Labem, nebude v autobuse rivalita?
Myslím, že naopak. Oba kluby se vydaly cestou hledání zahraničních zápasů a snaží se kluky pravidelně vyvážet ven. FK Ústí je v tomto nejdále, organizují skvělé turnaje a vlastně pozvání na Herthu získalo právě FK Ústí. V nové sezóně chceme společně budovat další série přáteláků, které se různě jmenují jako Euroligy, Vision Ligy nebo jiné marketingové názvy, ale snažíme se přátelákům dávát punc evropských soutěží. Aby nás to všechny více bavilo.

Ladislav Rameš hovoří o přínosech mezinárodní konfrontace._00.png