« zpět

Společné soustředění U14 v Chemnitzu hodnotí Michal Nguyen

21.10.2022

Mostecký výběr hráčů U14 se zúčastnil celodenního soustředění v Chemnitzu včetně prohlídky stadionu a seznámení s kariérou Michaela Ballacka.

Mezionárodní projekt s Chemnitzerem FC pokračoval ve čtvrtek dalším projektovým dnem, výběr mostecké U14 se zúčastnil celodenního soustředění v Chemnitzu, kde kluci absolvovali dvě tréninkové jednotky, miniturnaj a také prohlídku stadionu Chemnitzeru FC. Zejména seznámení s kariérou odchovance CFC Michaela Ballacka, který jako kapitán čtyři sezóny šéfoval německé reprezentaci a zažil další úspěchy jako hráč Bayernu Mnichov nebo Chelsea FC bylo hlavním nosným tématem i malé kulturní vložky stadionu An der Gellestrasse.

Společné tréninky českých hráčů zejména v německém prostředí jsou hlavním nosným tématem společného projektu. Mostečtí hráči čím dál více přivykají větší konkurenci i německé mentalitě, která má mnohem více zakořeněnou vůli po vítězství. Tréninkové zápasy se hrají více kontaktně, ve snaze prosadit se. Stejně tak cizí jazyk pro udávání pokynu zvyšuje potřebu koncentrace na tréninkovou činnost nebo i mírnou komunikační interakci s německými kolegy.

Ve čtvrtek Most reprezentovali Pavel Černý, Pavel Paulovič, Václav Musil, Michal Rusník, Pavel Hostaša a Tri Dong Nguyen. Kluci byli doprovázeni i dvojicí trenérů, kterou utvořili Jaroslav Belaň a Michal Nguyen a právě druhý jmenovaný nám odpověděl na pár otázek.

Jak kluci vnímají tréninky v cizím kolektivu, zvlášť německém?
Těší se, je to pro mě zajímavá zkušenost. Pokud se chtějí ve fotbale prosadit, tak musí přesně tyto okamžiky vstřebávat a seznamovat se s nimi. Ve fotbalu se pak hráče většinou nikdo moc na nic neptá, buď na to má nebo nemá. Jde především o to prosadit se, a tento projekt je k tomuto poznání ideální.

Projekt už běží více než rok, jak se mostečtí hráči zadaptovali?
Někteří jsou tady už skutečně poněkolikáté, už vědí do čeho jdou a přivykli si. V Německu je to většinou rychlejší a přesnějí, ale adaptují se skvěle, mají tady čím dál lepší výsledky, snaží se, makají.

Jaká zkušenost je to pro trenéry?
Setkáváme se zase s jinými cvičeními, sledujeme jak hráči pracují v intenzitě a řešíme větší šikovnost hráčů s míčem. Ovšem je nutné přiznat, že Chemnitzer FC j evýběrový klub, působí ve městě s 250.000 populací a výběr hráčů tedy mají mnohem širší než Most. Všichni bychom chtěli zvyšovat úroveň českého fotbalu, takže poznatky odsud zkoušíme dostat i do našich tréninků.

Přátelská utkání zatím vyznívají ve prospěch Chemnitzeru FC...
Ano, to je pravda. Kvalita hráčů je u nich určitě vyšší. Ale na jaře naši kluci U13 (tehdy ročník 2009) tady udělali celkem úspěch ve Vision League, kde jsme během celého jara skončili na moc hezkém 3. místě ze 6 účastníků. Jinak ale v přímé konfontaci zatím nestačíme. S Chemnitzerem se domlouváme i na nasazení mladších ročníků proti našim klukům, kde jsou zápasy vyrovananější a tady už vyhráváme. Ovšem o výsledcích to vůbec není. Přední je, aby si kluci zahráli v těžkém utkání a zažili trochu o pocit reprezentace v cizí zemi, kde nerozumí a prostředí jde třeba i trochu proti nim.

 

Společné soustředění U14 v Chemnitzu hodnotí Michal Nguyen._00.png._kemp02.jpg