« zpět

Společný seminář rozhodčích a trenérů vedl Miloš Vitner

27.10.2022

Společný seminář trenérů a rozhdočích v rámci projektu Hra zemí ve spolupráci s Chemnitzerem FC a německými trenéry proběhl v úterý v Mostě na Hotelu Cascade.

Trenéři a rozhodčí se společně sešli u jednoho stolu a diskutovali společná témata. Prezentaci současných trendů ve vedení utkání a malou video-písemku v rozhodování o situacích na hřišti prezentoval někdejší prvoligový rozhdočí z našeho kraje Miloš Vitner.

Zdánlivé protistrany v podobě trenéra a rozhodčího se společně shodli na obtížné situaci v neustálém vývoji hry fotbal. Prostřednictvím prezentace o typických nedorozuměních mezi aktéry zápasů, tedy hráči s trenéry a speciálními pravidly, bylo poukázáno na množství zakoutí, ve kterých ukřivděná strana obvykle nemá pravdu. Typicky jde o přeceňovaný vliv asistentů rozhodčího na průběh utkání. Právě asistent rozhočích na postranní lajně je nejčastějším terčem kritiky ze strany trenérů, přitom styl rozhodování a taktiku pískání nastavuje pouze hlavní rozhodčí.

Problematika fotbalu a rozhodování v něm je ovlivněna faktem, že množství událostí je možné posoudit oběma směry a velmi záleží na zkušenosti rozhodčího, aby situaci posoudil v duchu pravidel a ku prospěchu průběhu hry. Nejlepším rozhodčím je skutečně osoba na hřišti neviditelná, která svými rozhodnutími nevzbuzuje kontroverze na žádné ze soupeřících stran.

V rámci video-písemky, kde účastníci semináře rozhodovali o situacích ve video-sekvencích, si trenéři vyzkoušeli jak nejednoznačný pohled na věc mnohdy může nastat. Průměrně bylo z 15 video-snímků dosaženo pouze na cca 50% úspěšnost správných odpovědí.

Trenér Mostecké U17 Marcel Grund potvrdil, že s přihlédnutím na množství souvislostí, které musí rozhodčí takřka ve vteřině vyhodnotit, skutečně nejde o jednoduchou záležitost. "Uznávám, že rozhodčí musí stanovit nějaký metr od začátku do konce utkání, na některé pasáže zápasu se však nasazená taktika rozhodování nemusí hodit a změnu stylu pískání v průběhu zápasu vytváří největší tlaky, skutečně to není jednoduché."

Vedení semináře se ujali někdejší prvoligový rozhodčí Miloš Vitner a předseda komise rozhdočích OFS Most Petr Černý, ve velmi věcné diskusi potvrdili, že rozhdočí jsou nabádání, aby s trenérskou lavičkou navázali kontakt, průběhu zápasu spolupráce rozhodčího a trenéra rozhodně pomůže. Petr Černý však uvedl, že některé pokusy o ovlivnění rozhodování pokřikováním z lavičky jsou mnohdy za hranou normálu: "Chápeme a mladé rozhodčí upozorňujeme, že trenér může různými narážkami na styl pískání rozhodčího získat na svoji stranu nebo jiným způsobem usměrnit, když je to však neustálý jev a komentování každého verdiktu, rozhodčí mnohdy ztratí důvěru, že tlak ze strany trenérské lavičky má reálny podklad." Doplnil ještě že velmi špatně je vnímáno, když na rozhodčího pokřikuje celá lavička. "Je velmi kulturní a ze strany rozhodčích i akceptované, když na lavičce směrem do utkání působí jeden člověk, právě trenér by měl být šéf lavičky a nedopustit svéhlavé pokřikování všech, kdo sedí kolem trenéra," doplnil Petr Černý, který působí zároveň jako delegát rozhodčích v divizi.

Miloš Vitner dlouhé období působil jako respektovaný mentor rozhodčích Ústeckého kraje, vliv trenérů bere jako běžný jev fotbalového zápasu. "Trenér a jeho vliv do zápasu patří, rozhodčí s tím musí počítat a i směrem k trenérským lavičkám nasadit nějaký postoj. Právě z těchto důvodů se někdy situace vyhodnocují v duchu pravidel, nikoliv přesně podle pravidel. Rozhodčí má nějvětší zájem, aby se utkání hrálo v poklidu a dospělu do zdárného spravedlivého sportovního konce. Pokud by rozhodčí pískal všechny zákroky podle pravidel, zápasy by byly pořád přerušené. Fotbal je kontaktní sport a důležitá je intenzita zákroku, to je často jádrem sporů," doplnil obsáhlěji právě Miloš Vitner.

Zástupce německého partnera Markus Seiler z Chemnitzeru FC byl ze společného semináře nadšen. "Tato platforma setkání v naší fotbalové rodině chybí. Trenéři na svých licenčních školení záležitosti rozhodčího něřeši, přitom rozhodčí je součástí hry," sdělil manažer mládeře Chemnitzeru FC.

Seminář vyvrcholil zmíněnou video-písemkou, největší množství chyb bylo ve způsobu udělování žlutých karet. Pravidla fotbalu jsou otevřená, každé utkání je jiné. Tam, kde někde padne žlutá karta, může být jinde zákrok puštěn bez karty. Fotbal bude pořád budit množství diskusí, které patří do jeho kultury.

 

Společný seminář rozhodčích a trenérů vedl Miloš Vitner._00.png