« zpět

Trenéři Mostu rozdávali moudra na semináři DFB v Chemnitzu

11.04.2022

Takzvané licenční doškolení německého fotbalového svazu absolvovali v pondělí i trenéři našeho klubu. Seminář trenérů na témata identifikace talentu, dále trénink výstavby hry nebo kondiční cyklus v týdenním mikrocyklu proběhl na stadionu Chemnitzeru FC An der Gellestrasse.

Sestavu českých odborníků táhl na stadionu Chemnitzer FC Ladislav Rameš, a to jako Grassroots trenér OFS Most a také jako aktuální student české trenérské A-licence, podle všeho tedy nejvíce nabitý moderními trendy evropského fotbalu. Seminář probíhal v příjemných prostorách čerstvě zrekonstruovaného stadionu s výhledem na hrací plochu, kde se připravovaly ukázkové tréninkové pasáže. Jelikož se jednalo o trenérské doškolení, jednotlivé přednášky měly spíše inspirující charakter a nabádaly k zamyšlení. Což rozhodně nebyl problém pro českou a slovenskou trenérskou školu.

Přednášky se týkaly identifikace talentu, a toho zda jsou trenéři a skauti schopni odhadovat prognózu vývoje talentu, aby hráči dosahovali svého kariérního vrcholu až na prahu dospělosti, nikoliv v mladších kategoriích mládeže. Velmi zajímavá přednáška byla také o způsobech výstavby hry a vnímání pohybu hráčů na hřišti. Takzvané přepínání z útočné do obranné fáze vzbudilo dokonce hlasitější debatu u českého stylu, až pořadatele museli požádat o trochu ztišení.
Příjemnou vzpruhou do teoretických přednášek byly i praktické ukázky na hlavní ploše stadionu. Trénink předvedli kluci z týmu U19 a tématem byla výstavba hry a kombinační prosazení v počtu hráčů 3:2. Na závěr nechyběla ani klasická hra na dvě, čímž se potvrdilo že při porovnání s českým tréninkem stále držíme vysokou evropskou úroveň. Česká trenérská škole se projevila zejména v konstruktivní kritice naprosté většiny cvičení. Jako absolutně nepochopitelné se ukázalo využití malého vápna k tréninku po deštivém víkendu. Chválila se kvalita ovládání míče v podání německých dorostenců a hledala se příčina vysokého rozdílu v technice ovládání míče mezi českými a německými hráči. Ačkoliv německé větší kluby v zasádě neorganizují družstva přípravek (větší kluby začínají výchovu mládeže až od kategorie U10/U11), dosahují patrného rozdílu v technice práce s míčem.

Na vysoké úrovni bylo i občerstvení, a zde již naši trenéři mohli vyzkoušet své znalosti i v praxi. Velmi pozitivně byla hodnoce především kvalita provedení guláše a stejně tak preciznost přípravy domácího koláče. Káva ve východoněmeckém provedení a lá lungo rovněž obsypala český stůl, který dle národní tradice působil spíše kriticky a vyžadoval spíše kvalitu než kvantitu.
Že má fotbal jeden jazyk se ukázalo především při přednášce o kondičním týdenním mikrocyklu, rege, špacír, schlaftrunk, taktik, fyzio, Spiel, Mannschaft, offensive, defensive, VIP a Toilette rozhodně nejsou nijak cizí výrazy.

Během Kaffepause došlo i na několik rozhovorů s německými trenérskými kolegy. Jejich přesnější obsah se však redakci i přes snanu bohužel nepodařilo zjistit. Chemnitzer FC a Baník Most-Souš však rozhodně posunuli svou vzájemnou spolupráci. Osudy obou klubů jsou velmi podobné. Oba se ze čtvrté nejvyšší soutěže snaží o návrat ke ztraceným pozicím a oba se vracejí zpět po částečném finančním bankrotu. Společný mezinárodní a evropský projektu je šance pro oba, jak do tradičního fotbalu přinést novinky a vydat se směrem ke skutečným moderním trendům evropského fotbalového průmyslu.

Trenérský seminář tak příjemným způsobem posunul vzájemné vnímání obou klubů a projekt podporovaný Evropskou unií a programem spolupráce ČR a Saska nabídl možnosti větší a intenzivnější práce na co nejlepším rozvoji naší oblíbené hry fotbal.

 

 

 

 

Trenéři Mostu rozdávali moudra na semináři DFB v Chemnitzu._00.png._03.jpg._04.jpg._banner-01.jpg